Oturulmaya uygun olmayan yapıların yıkılması ve yeniden inşa edilmesi süreci kentsel dönüşüm projesi olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde oldukça yaygın olan bu projeler ile insanların can ve mal güvenliğinin üst noktalara çıkartılması amaçlanmaktadır.
Kentsel dönüşümün birçok avantajı vardır. En önemli avantajı da evlerinin yeniden, afetlere özellikle depreme dayanıklı olacak biçimde inşa edilmesidir. Aynı zamanda daha güvenli bir yaşam alanı sunması da bu projenin öne çıkan özellikleri arasında yer almaktadır.
Sizler de evinizin hasarlı olduğunu düşünüyorsanız hemen kentsel dönüşüm için başvuru yapabilirsiniz. Canınızın her şeyden önemli olduğunu kesinlikle unutmamalısınız. Şirketimiz kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme kapsamında uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.
Kentsel Dönüşüm Ne Demek?
Kentsel dönüşüm kelimesi son yıllarda karşımıza sıklıkla çıkan kelimelerden birisidir. Bazı evlerin ekonomik olarak ömrü dolarken bazı evler ise yapım aşamasında kaliteli malzeme kullanılmadığı için dayanıksız bir yapıya sahiptir. Bu durum da özellikle deprem riski taşıyan bölgelerde büyük bir öneme sahiptir.
Deprem riski olan bölgelerde her an deprem olabilir. Sağlam ve güvenilir olmayan evlerin böyle bir durumda yıkılarak can ve mal kaybına neden olacağı bilinmektedir. Bunu önlemek için hak sahipleri binalarının risk tespitini yaptırmakta binaları riskli çıkar ise binalarını kentsel dönüşüm projesi kapsamında yeniden inşa etmektedirler.
Bu projelerden yararlanabilmek için öncelikle binadan bir hak sahibinin bina risk tespiti için bu konuda lisanslı şirketlere başvuru yapması gereklidir. Yapılan başvuru üstüne binada gerekli teknik incemeler yapılır; bu yapılan çalışmalar neticesinde bina riskli çıkar ise bina kentsel dönüşüm kanunu kapsamına girmiş olur. Daha sonra hak sahipleri en az üçte iki oranında binanın yıkılıp yeniden inşası için karar alırlar. Böylece binanın kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenmesi sağlanmış olur.

Kentsel Dönüşüm İçin Gerekli Evraklar Hangileri?
Kentsel dönüşüm projesi için başvuru yapmadan önce belirli ön hazırlıkların yapılması gerekir. Bu hazırlıklardan birisi de gerekli olan belgelerin temin edilmesidir. Kentsel dönüşüm için gerekli olan evraklar arasında şunlar yer almaktadır:
- Islak imzalı başvuru formu,
- Kimlik fotokopisi,
- Riskli yapı tespit raporu,
- Tapu fotokopisi ile taşınmaz mala ait güncel tapu kaydı,
- Binada yaşayanların yeni taşınacağı adreslerine ait ikametgâh bilgisi,
- Kentsel dönüşüm kira yardımı için riskli yapıya ait elektrik veya su faturası,
- Kira yardımı ödemesi için pay sahiplerinin Ziraat Bankası hesapları,
- Hak sahiplerince en az üçte iki çoğunlukla imzalanmış bina ortak karar protokolü gereklidir.
Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir?
Günümüzde birçok eski, depreme dayanıksız kentsel dönüşüm projesi ile evler yeni, güvenilir ve yaşanabilir hale getirilmektedir. Bunun için öncelikle binaya riskli yapı tespit raporu alınması gerekir. Başvuru esnasında belgelerin temin edilmesi de çok önemli bir konudur.
Projenin gerçekleşebilmesi için en önemli şart ise yapının riskli yapı olarak tespit edilmesidir. Eğer bina riskli yapı kategorisine girmezse yıkılması ve yeniden inşası söz konusu değildir. Binanın kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilmesi için hak sahiplerinin en az üçte iki çoğunluğun kararı gereklidir.
Bu konulara dikkat edilmesi sonucunda kentsel dönüşüm projesi başarılı biçimde gerçekleşecektir.