Kentsel Dönüşüm Nedir

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Sağlıklı ve güvenli kullanım imkânı olmayan yapı ve alanların ıslah edilme işlemi kentsel dönüşüm olarak adlandırılmaktadır. Bu işlem sayesinde gerek altyapı gerek zemin anlamında güvenilir olmayan yerler daha sağlıklı birer alana dönüştürülmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında bakanlık ve belediye kendi projelerini üretseler de kişilerin bu işlemi kendi tercihleri doğrultusunda yaptırması da mümkün olmaktadır. Bu işlem ile tehlikeli olan yapılar yıkılarak yerine sağlam, teknolojiye uygun, güvenilir yaşam alanı sunan yeni binalar yapılmaktadır. Bu işlem ülkemizde özellikle deprem riski taşıyan yerlerde büyük bir öneme sahip dönüşüm işlemidir. Bu nedenledir ki en çok merak edilen konuların başında kentsel dönüşüm nedir ? konusudur. Ülkemizde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte kentsel dönüşüm işlemi çok daha duyulur hale gelmiştir. Bu nedenledir ki en çok sorulan soru ise kentsel dönüşüm nedir ? sorusudur. Kentsel dönüşüme uygun yapılar belirli işlemlerle tespit edildikten sonra dönüşüm işlemi başlatılır. Kişilerin kentsel dönüşüme başvurabilmesi için de belirli belgeler gereklidir. Yazımızı okuyarak bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Şirketimiz riskli yapı tespit raporu hazırladığı gibi kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme kapsamında da uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.

Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir?

Kentsel dönüşümün gerçekleştirilebilmesi için belirli şartlar bulunur ve bu şartların yerine getirilmesi gerekir. İlk şartlardan birisi  T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış şirketler aracılığı ile bina risk tespitinin yapılarak bina için riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasıdır. Risk tespitinde taşıyıcı kolonlardan karot numune alınarak bina beton dayanımı belirlenir, bina rölövesi çizilir, taşıyıcıların demir tespitleri yapılır, zemin etüd raporu hazırlanır, statik ve deprem analizleri yapılarak bina riski belirlenir. Bu işlem ile riskli yapı tespit raporu alınmaktadır. Yapının riskli ve tehlikeli olduğu rapor ile belirlendikten sonra bu raporun ilgili idare tarafından onayı ile binanın risk durumu kesinleşir. Hak sahipleri isterler ise 15 gün içinde bu resmi işleme karşı itiraz edebilirler. İtiraz komisyonu yapılan itirazı inceleyerek son kararı verir. Sonrasında hak sahipleri binanın yıkılıp yeniden inşası için kendi aralarında anlaşma sağlar. Bu işlemlerden sonra bir müteahhit ile sözleşme yapılması sonrasında kentsel dönüşüm için inşaat işlemlerinin başlatılması uygun olacaktır. En çok merak edilen konulardan Kentsel dönüşüm nedir cevabı için bizi arayıp uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Nedir

 

HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…

Kentsel Dönüşüm Başvurusu İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Kentsel dönüşüm başvurusu yapabilmek için istenen belgeler arasında şunlar yer almaktadır:
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Islak imzalı başvuru dilekçesi,
  • Tapu fotokopisi,
  • Riskli yapı tespit raporu,
  • Yapının yıkım ruhsatı, 
  • Riskli yapı tespit raporunda yer alan adres ile uyumlu herhangi bir fatura,
  • Malikin eski ve yeni adresine ait olan imzalı ve mühürlü adres bilgisi içeren belge,
  • Kentsel dönüşüm destek ödemeleri için hak sahibine ait vadesiz T.C. Ziraat Bankası üzerinden hesap bilgisi fotokopisi belgeleri istenmektedir.

Kentsel Dönüşümde Riskli Yapı Nasıl Belirlenir?

Riskli yapının belirlenmesi ile birlikte binada dönüşüm işlemleri başlatılır. Bunun için onaylı belgeler olmadan binanın dönüşüm işlemlerinin yapılmasının imkanı yoktur. Binanın riskli olup olmadığının belirlenmesi için de belirli noktalara dikkat edilir. Riskli yapının belirlenebilmesi bakanlıkça yetki verilmiş şirketlere başvuru yapılır. Şirket riskli yapı tespiti için binada birçok teknik tespit yaparak bina için riskli yapı tespit raporu hazırlar. Bu raporun ilgili idarece onayı ile binanın riskli olduğu tescil edilmiş olur.  Hak sahipleri yapılan risk tespitine karşı 15 gün içinde itiraz hakkı da vardır. Bu noktalarda bir sorun çıkmaması durumunda hak sahipleri bir araya gelerek binalarının yıkılıp yeniden inşası için bir müteahhit ile anlaşılır ve yıkım işlemleri başlatılır. Bina yıkılmadan içinde yaşayan kişilerin binadan tahliye edilmesi gerekmektedir. Bu süreçte hak sahipleri devlet destekli kentsel dönüşüm kredisi veya kira yardımdan da yararlanabilirler. Kentsel dönüşüm nedir sorularının cevapları için hemen bizi arayın size yardımcı olalım.