Kolon Güçlendirme

Kolon Güçlendirme

Bir yapıya dayanıklılık kazandırılması kolon güçlendirme ile mümkün olur. Binanın sağlamlık ölçütü kolonların durumuyla örtüşür. Bu nedenle bina taşıyıcı sistemi her ne kadar sağlamda olsa dayanım yetersiz kolonları olan binalar dayanıksız yapılar olarak sınıflandırılır. Bina güçlendirme işlemlerinde en çok üzerinde durulan kısım kolonlar olmaktadır. Özellikle eski yapılarda beton dayanımı düşük olan kolonlarda taşıma gücü zayıflığı meydana gelir. Bu nedenle eski, beton dayanımı düşük olan binaların depreme dayanıklılığı yeterli değildir. Kolonları sağlam olmayan yapılır ne yazık ki en ufak sarsıntılardan dahi çok kolay etkilenebiliyor. Bu sebeple ülkemizde ki mevcut yapılar için başvurulan güçlendirme uygulamalarından en çok rağbet göreni kolon takviye uygulamalarıdır. Unutulmamalıdır ki bir yapıyı ayakta tutan ve kullanım ömrünü belirleyen ana taşıyıcı elemanlarından biri binanın kolonlarıdır.

Kolon Güçlendirmeye Neden İhtiyaç Duyulur?

Eski binalarda kolon güçlendirme uygulamaları ile yapının taşıma gücünün arttırılması hedeflenir. Kolonlara yapılan betonarme veya çelik mantolama takviye işlemi ile kolonun taşıma kapasitesi ve dayanımı arttırılır. Kolon takviye işlemlerine başlanılmadan önce bina için gerekli tespitler yapılır mevcut kolona uygun mantolama yani güçlendirme şekli belirlenir. Kolonları güçlendirilmiş ve sağlamlaştırılmış yapılar yönetmeliğe uygun hale getirilir böylece bina deprem dayanımı da yeterli seviyeye getirilmiş olur. Böylelikle binada can ve mal güvenliği sağlanmış olur. Kolon güçlendirme tekniği bizim gibi fay hattında bulunan deprem riskli birçok ülke tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Binada yapılan deprem testi sonucu yapıda kolonlardan dolayı deprem riski tespit edilir ise kolon güçlendirme işlemlerine başvurulması kaçınılmaz bir durum haline gelir. Kolon takviye uygulamasından önce mutlaka binada deprem testi yapılarak beton dayanımı, bina kullanım yaşı, betonarme demirlerinin durumu, binada hasar olup olmadığı tespit edilir.

Kolon Güçlendirme

 

HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…

Kolon Güçlendirme Teknikleri

Eski, beton dayanımı düşük yapılar için sıklıkla başvurulan kolon güçlendirme işlemlerinde belli başlı malzemelerin kullanımını görürüz. Ülkemizdeki mevcut binaların güçlendirme çalışmalarında genellikle beton, çelik ve karbon fiber gibi malzemelerin kullanıldığı görülür. Böylece bina taşıyıcı kolonlarının taşıma kapasiteleri arttırılmış olur. Bu teknikler ile gerçekleştirilen güçlendirme çalışmaları oluşan hasar ve zayıflıkların giderilmesi sağlanır. Bu malzemelerin kullanımı ve uygun mantolama tekniği ile deprem ve dış etkenlere karşı dayanıklı kolonlar meydana getiriyoruz. Kolonlara güçlendirme işlemlerini uygulayarak taşıma kapasitelerini arttırıyoruz. Eksik ve yetersiz malzeme kullanımı sonucu dayanımı azalan kolonlara bina taşıyıcı sistem durumuna göre betonarme, çelik mantolama veya karbon fiber uygulaması yapıyoruz. Böylelikle mevcut kolonlara dayanıklılık kazandırıyoruz. Kolon takviye tekniklerinden olan mantolama tekniğinin onarılması bir hayli güç olan kolonlarda uygulandığını görmekteyiz.

Kolon Güçlendirme İşlemleri Süresi

Bina taşıyıcı sistemi ve niteliğine göre kolon güçlendirme işlemlerinin süresi değişkenlik gösterir. Kolon takviye işlemleri eski, beton dayanımı düşük, bina taşıyıcı sistemi yetersiz binalarda uygulanır. Bina yapısına uygun olarak seçilen betonarme, çelik mantolama veya karbon fiber işlemlerine göre kolon takviye süresin de değişiklik gösterir. Kolon güçlendirme uygulama süresine örnek vermek gerekirse tek katlı bir bina için yaklaşık beş gün kadar zaman gerekebilir. Bu süre binanın kat sayısına göre artış gösterebilir. Ayrıca kullanılan yöntem ve teknik malzemeye göre de verilen sürelerde zaman zaman değişiklik meydana gelebilmektedir.