Skip to content

Deprem Performans Raporu

Ülkemiz deprem bölgesi olan, yoğun depremlerin yaşandığı bir ülkedir. Deprem performans raporu, deprem hasarını minimum seviyede tutmamız için ne gibi önlemler almamız gerektiğini gösterir. Depremler küçük olsa da bazıları da oldukça güçlü ve korkutucu olabilmektedir. Depremlerin yıkıcı etkisi oldukça büyüktür. Bundan korunmak için ise yapılacak tek şey gerekli önlemlerin alınmasıdır.

Alınacak önlemler arasında ilk sırada binaların sağlam bir hale getirilmesi gelir. Sağlam olmayan, hasarlı binalar mutlaka tespit edilmeli ve onarım işlemleri en kısa sürede yapılmalıdır. Bu binalar hem içinde yaşayan kişiler için hem de çevredeki binalarda yaşayan kişiler için büyük bir tehlikedir. Bu nedenle bu binaların ne kadar dayanıklı olduğunu ölçebilmek için deprem performans raporu hazırlanması gerekir. Şirketimiz uzman ekibi ile binanızın Deprem Performans Raporu hazırlama hizmeti vermektedir.

Deprem Performans Raporu

Deprem Performans Raporu Nedir?

Merak edilen sorulardan birisi olarak deprem performans raporu nedir sorusu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu rapor genel anlamda konutlar, işyerleri, okullar, kamu binaları, hastaneler, apartmanlar, fabrikalar, spor alanları vb. yapıların depreme karşı korunaklı hale gelmesi için yapılan bir tür dayanıklılık testidir.

Bu test sonucunda binanın depreme karşı ne kadar dayanıklı olduğu ya da olabileceği kolaylıkla ölçülür. Eğer bina yeterli dayanıma sahip değilse bu durumda hak sahipleri binanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesine veya bina güçlendirme yapılmasına karar verebilir. Böylece bina olası bir depreme karşı çok daha dayanıklı, sağlam ve güvenilir bir yaşam alanı haline getirilir.

Deprem Performans Raporu Nasıl Yapılır?

Raporun hazırlanabilmesi için belirli aşamalardan geçilmesi gerekir. Bu aşamaların mutlaka uzman kişiler tarafından yapılması büyük öneme sahiptir. Deprem performans raporu deprem yönetmeliğinde detaylı biçimde açıklanmıştır.

Analiz yapmak için gerekli olan aşamalar şu şekildedir:

  • Öncelikle analiz yapılacak bina mevcut projelerine göre yerinde tespit edilir. Eğer bir proje yoksa bina incelenerek bir röleve hazırlanması gerekir.
  • Daha sonra katların uygun yerlerinde betonların dayanıklılığını ölçmek için karot numarası alınır ve laboratuvarda test edilir.
  • Sonrasında röntgen aracılığı ile binada bulunan demirlerin çapı, sayısı ve sıklığı kontrol edilir.
  • Temeline çukur kazılır ve detaylı inceleme yapılır.
  • Binanın bulunduğu parselde gerekli incelemeler yapılarak zemin etüdü raporu hazırlanır.
  • Sonrasında bilgisayar üzerinde 3 boyutlu modelleme yapılır. Bu işlem ile binanın statik ve deprem hesaplamaları yapılır.
  • Son aşamada elde olan tüm verilerle birlikte yapının hasar durumu incelenir ve sonrasında bina için deprem performans testi raporu hazırlanır.

Deprem Performans Raporu

Deprem Performans Raporu Neden Önemlidir?

Depremler ülkemizin acı ve önemli gerçeklerinden birisidir. Eğer yeterli derecede önlem alınmazsa bu depremlerde çok daha fazla can ve mal kaybı yaşanabilir. Bunlar çok acı durumlardır ve kimsenin yaşamaması için mutlaka önlemlerin alınması gerekir.

Yapılacak ilk şey ise binaların kontrol edilerek hasarı olup olmadığı kontrol edilmesidir. Bina hasar alabilecek durumda ise mutlaka güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Tüm bu bilgilere karar verebilmek için ise mutlaka deprem performans raporu hazırlanmalı ve gerekli testler yapılmalıdır.

Sizi Arayalım mı?