Deprem Sağlamlık Raporu
Son zamanlarda
deprem sağlamlık raporu alınması çok fazla önem kazanmıştır. Binaların depreme karşı dayanıklı olup olmadığının ölçülmesi ve rapor edilmesi gerekmektedir. Bunun için birçok farklı test yapılır. Bu testin yapılması için bina sahibinin ya da binada oturan kişilerin başvuru yapması gerekir. Eğer kiracılar
deprem sağlamlık testi için başvuru yapacaksa bu durumda bina sahibinin de mutlaka onayının olması gerekir.
Yapılan testler sonucunda da sağlamlık raporu oluşturulur. Bu rapor evlere, işyerlerine, okullara, fabrikalara kısaca bina niteliği olan her yapı için hazırlanabilir. Eğer bina olası bir depreme karşı sağlam değilse mutlaka güçlendirme çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bazı evlerin ise yıkılarak yeniden inşa edilmesi gerekir. Her iki durumda da evlerin tasfiye edilmesi gerekir. Şirketimiz deprem sağlamlık raporu hazırladığı gibi bina güçlendirme ve kentsel dönüşüm kapsamında da uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.
HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…
Deprem Sağlamlık Raporu İçin Nereye Başvurulur?
Çok merak edilen sorulardan birisi de
deprem sağlamlık raporu için nereye başvurulması gerektiğidir. Bu işlemi yapan konusunda uzman şirketlere başvuru yapılmalıdır. Özellikle depremlerin artması ile birlikte deprem raporu için doğru şirketin seçilmesi önem arz etmektedir.
Rapor için binada birçok teknik test yapılmaktadır. Binanın rölövesi çizilir, kolonlardan karot ile numune alınıp bina beton dayanımı tespit edilir, binanın oturduğu parsel için zemin etüd raporu hazırlanır, kolon ve kirişlerin içindeki demirler tespit edilir, bilgisayarda binanın deprem analizi yapılarak bina için deprem sağlamlık raporu hazırlanır. Tüm bu işlemleri yapacak tecrübeli, iyi referanslara sahip, yetki belgesi bulunan şirketler ile çalışılmalıdır. Şirketimiz deprem testi, bina güçlendirme ve kentsel dönüşüm konularında uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.
Deprem Sağlamlık Raporu Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Sağlamlık raporu almak için öncelikle konusunda uzman, bilinen, iyi referanslara sahip şirkete başvuru yapılır. Şirketin binada yönetmeliğe uygun, detaylı inceleme yapması ise çok önemli bir konudur. Bazı firmalar detaylı inceleme yapmadığı için binaların risk durumu ortaya koyulamamakta, buda deprem anına istenmeyen sonuçların oluşmasına sebep vermektedir.
Bu nedenle mutlaka detaylı işlem yapan bir şirket ile çalışılmasına dikkat edilmesi gerekir. Lisanslı, yetki belgesi bulunan firmaları tercih ederek detaylı bir rapor hazırlanmasını sağlayabilirsiniz. Firmaların geçmişi de mutlaka incelenmeli, kadrosunda uzman inşaat mühendisi ve teknik personeller ile çalıştıkları da öğrenilmelidir. Lisanslı, profesyonel bir ekibi olan, güvenilir ve köklü bir geçmişi olan denetim şirketleri her zaman en iyi sonucu verecektir.
Deprem sağlamlık raporu dikkatle alınması gereken bir rapordur.
Bina İncelemesinde Karot Testi Yapılır Mı?
Sağlamlık raporunun alınma aşamasında birçok farklı test ile uygulama yapılır. Bunlardan birisidir binadan karot örnekleri almak ve alınan örnekler üzerinde gerekli testlerin yapılara bina beton dayanımının tespit edilmesidir. Bu testin gerekli olup olmadığı ise merak edilen konulardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Karot testi
deprem sağlamlık raporu için önemli aşamalardan birisidir ve deprem yönetmeliğinde zorunludur. Bu test binanın beton dayanımı hakkında çok önemli bilgiler vermektedir ve bu nedenle tercih edilir. Ama bu işlemin dikkatli bir biçimde yapılması gerekir. Yapıya zarar vermeden işlem yapılmasına mutlaka önem verilmelidir. Karot testi ile binanın genel anlamda ne kadar sağlam olduğu, kullanılan malzemelerin kalitesi çok iyi anlaşılır.