Kentsel Dönüşüm Kredisi
Ülkemizin genelinde uzun bir süredir kentsel dönüşüm çalışmaları büyük bir hızla devam etmektedir. Bu durum nedeniyle birçok kişi bu dönüşüm konusu hakkında çeşitli bilgileri merak etmektedir. Yazımızı okuyarak kentsel dönüşümün şartları nelerdir, gerekli belgeleri nelerdir ve kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.Kentsel Dönüşüm Nedir, Nasıl Başvuru Yapılır?
Ülkemizin bazı bölgeleri deprem için daha riskli olan alanlardır. Bu nedenle bu alanlarda deprem dönemlerinde çok daha büyük hasarlar meydana gelir. 1999 depreminin yarattığı tahribat ise buna örnektir. Böyle dönemlerde yapıların dayanıklı olması oldukça önemli konulardan birisidir. Yapısı ve zemini dayanıklı olmayan binaların ise mutlaka tespit edilmesi, yıkılması ve sonrasında güvenilir olacak biçimde yeniden inşa edilmesi gerekir. Bu işlemlere de kentsel dönüşüm ismi verilir. Ülkemizin birçok farklı bölgesinde bu işlemler uzun yıllardır büyük bir titizlikle yapılmaya devam etmektedir. Sizler de binanızın bu tarz depremlere dayanıklı olmadığını düşünüyor ve endişe duyuyorsanız mutlaka bununla ilgili başvuru yapmanız gerekir. Ev sahiplerinden herhangi birinin başvurusu sonucu evinizin riskli olup olmadığı tespit edilir. Yapılan riskli yapı tespit işleminin ilgili idarece onayı ile bina kentsel dönüşüm kanunu kapsamına girmiş olur. Daha sonrasında ise riskli olan yapının onaylanması ile birlikte yıkım işlemlerine başlanır. Bu süreçte evde yaşayan kişilerin başka evlere çıkması ve bunu tespit etmesi gerekir. Devlet bu kişilere kira yardımı da yapmaktadır. Yeni binanın inşa edilmesi ile birlikte ise yapı çok daha güvenli bir hale gelir. Devlet yeni bina inşası için hak sahiplerine kentsel dönüşüm kredisi de vermektedir.HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…
Kentsel Dönüşüm İçin Gerekli Belgeler
Kentsel dönüşüm işlemleri için yapılacak başvuru esnasında bazı belgelerin de temin edilmesi gerekir. Belli başlı belgeler arasında ise şunlar yer almaktadır:- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Islak imza içeren başvuru dilekçesi,
- Riskli yapıya ait tespit raporu,
- Tapu ve taşınmaz mülke ait güncel tapu kaydı,
- Riskli yapı tespit raporunda yer alan adres ile uyumlu bir fatura,
- Yapının yıkılmış olduğuna dair ıslak imzalı form,
- Kentsel dönüşüm desteği ödemesi için hak sahibine ait olan Ziraat Bankası hesap dokümanı,