Kentsel Dönüşüm Mevzuatı
Ülkemizde son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz konulardan birisi kentsel dönüşümdür. Bu süreç ile birlikte eski, depreme dayanıksız, hasarlı, oturulması mümkün olmayan yapılar yıkılarak yerine yenileri yapılmaktadır. Böylece deprem, sel, çığ vb. doğal afetlere karşı bir koruma sağlanmakta ve can, mal kaybı yaşanmasının önüne geçilmektedir. Kentsel dönüşüm mevzuatı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve yayınlanmıştır. İşlemlerin hepsi bu yasaya göre yapılır. Kişilerin dönüşüm işlemlerinin başında başvuru, devlet destekleri ve diğer konuların tamamı bu mevzuatta göre yapılmaktadır.
Kentsel dönüşüm sayesinde deprem riskli, can güvenliği olmayan binalar yerine yeni ve sağlam binalar inşa edilmekte. Bu binalar oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Şirketimiz riskli yapı tespiti, kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme kapsamında da uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.
Kentsel Dönüşüm Yasası Nedir?
Kentsel dönüşüm yasası 6306 sayılı kanun olarak bilinmektedir. 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince:
- Riskli yapılar, riskli alan ve rezerv yapı alanlarının tespiti,
- Riskli yapıların yıktırılması,
- Yapılacak planlamaya, dönüştürmeye tabi tutulacak taşınmazların değerinin tespiti,
- Hak sahibi olacaklarla yapılacak anlaşma ve yapılacak yardımlar,
- Yeniden yapılacak yapılar ve 6306 sayılı Kanun kapsamındaki diğer uygulamalar bağlamında usûl ve esasları belirlenmektir.
Buna göre tüm işlemler bu kentsel dönüşüm mevzuatı kapsamına göre yapılmaktadır. Tüm süreçle ilgili bilgi almak için ise yasanın tamamını okuyarak hükümler nelerdir öğrenebilirsiniz. İlgili bakanlığın sitesinden veya mevzuat.gov.tr üzerinden bu yasaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…
Kentsel Dönüşüm Faydaları Nelerdir?
Kentsel dönüşümün birçok önemli faydası vardır. Bu nedenle günümüzde her geçen gün artan bir kitle tarafından tercih edilmektedir. Kentsel dönüşüm projeleri ile daha yaşanabilir şehirler oluşturmak amaç edinilmiştir.
Bu işlem sayesinde kentlerdeki sorunlu ve riskli bölgelerin tespit edilmesi insan sağlığı açısından oldukça önemli bir konudur. Bu işlem sayesinde ekonomik olarak ömrünü tamamlamış binalar oturmaya uygun bir hale getirilir, böylece doğal afetlerde can ve mal kaybı yaşanmasının önüne geçilir.
Bu işlem ile çarpık kentleşmenin de önüne geçirilir. Özellikle büyük şehirlerde çarpık kentleşme önemli sorunlardan birisidir. Kentsel dönüşüm mevzuatı ile daha modern şehirler yaratmak mümkündür. Kentsel dönüşümde binaların yenilenmesi ile gayrimenkullerin değerinde de büyük miktarda artış meydana gelir. Bu bina sahipleri için oldukça önemli bir konudur.
Kentsel dönüşüm işleminde binanız yapılırken masraf ve vergileri ödeme zorunluluğunuz da yoktur. Bu da önemli avantajlardan birisidir. Kentsel dönüşüm ile ilgili tüm destekler hakkında bilgiyi bakanlıktan öğrenebilir; kentsel dönüşüm kredileri anlaşmalı bankalardan alabilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm Devlet Desteği
Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında devlet bina sahiplerine yardım yapar. Bu yardım ve destekler arasında kentsel dönüşüm kredisi ile kira yardımı yer almaktadır. Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında binaları yıkılan hak sahiplerine devlet 18 ay boyunca hibe olarak kira yardımı yapar.
Kentsel dönüşüm kredi tutarı her yıl ilgili bakanlıkça belirlenir. Bu kredi Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı üzerinde sağlanır. Kentsel dönüşüm mevzuatı gereği kişiler isterse devlet destekli kredi ile kendi binalarını yenileyebilirler.