Riskli Yapı Sorgulama
Kentsel dönüşümde yıkılması karar verilen yapılar riskli yapı olarak adlandırılır. Bu tarz yapılar can ve mal güvenliği açısından kişilere gerekli güvenli alanı sağlayamaz ve oturulması uygun olan yerler değildir. Bu bölgeler özellikle deprem bölgeleridir ve deprem dönemlerinde çok ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Peki, riskli yapı sorgulama nedir?
Riskli yapıların mutlaka tespit edilmesi ve sonrasında da gerekli işlemlerin yapılmasına önem verilmesi gerekir. Riskli yapı tespit edildikten sonra 60 gün içinde boşaltılmalıdır. Binanın yıkım işleri başladıktan sonra da kısa süre içinde yeni bina yapımına başlanır. Tüm bu işlemler için bina sahibinin gerekli kurumlara başvuruda bulunması gerekir.
Hak sahipleri binalarının kentsel dönüşüm kapsamına girip girmediğini riskli yapı sorgulama işlemi ile anlayabilirler. Eğer binanızda yapılan teknik incelemeler sonucu bina riskli olarak tespit edilmiş ise kentsel dönüşüm kapsamına girmiştir. Bu işlem sonrasında hak sahipleri binalarının durumunu öğrenmek için aşağıda verildiği gibi riskli yapı sorgulaması yapabilirler.
Şirketimiz riskli yapı tespit raporu hazırladığı gibi kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme kapsamında da uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.
Riskli Yapı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kentsel dönüşüm işlemlerinin başlatılabilmesi için öncelikle olarak binaya riskli yapı tespit raporu alınır. Riskli yapı tespit raporunun onayı ile bina riskli olarak tecil edilmiş olur. Bu durum tüm hak sahiplerine resmi yazı ile bildirilir. Bun rağmen binanın durumunu öğrenmek isteyen hak sahipleri riskli yapı sorgulama işlemi yapabilirler. Bu işlem için bağlı olduğunuz belediyeye tapunuz ile başvuru yaparak konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Buna ek olarak T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı il müdürlüklerinde de benzer sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca e devlet üzerinde web tapu uygulamasında tapu bilgilerinize girip bina risklidir şerhinin olduğu da kontrol edilebilir. Her durumda bina riskli olarak tescil edildiği ise bina kentsel dönüşüm kapsamına girmiştir.
HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…
Binanın Riskli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Binaların riskli olup olmadığı için bakanlıkça yetki verilen şirketler tarafından yapılan riskli yapı tespit işlemleri sonucu anlaşılır. Bu incelemede kolonlardan karot alınarak bina beton dayanımı belirlenir, taşıyıcı eleman demirleri tespit edilir, binanın oturduğu parsel için zemin etüd raporu hazırlanır, yapılan statik ve deprem hesaplar sonucu bina için riskli yapı tesit raporu hazırlanır. Rapor sonucu bina riskli olarak çıktıysa ve bu rapor ilgili idare tarafından onaylanırsa bina kentsel dönüşüm kanunu kapsamına girer.
Bilindiği üzere her binanın bir ekonomik ömrü vardır. Bu ömür bittiğinde de binanın artık kullanıma uygun olmadığı anlamı çıkartılabilir. Tüm süreç hak sahiplerine resmi yazı ile bildirilir. Konu hakkında bilgi almak isteyen hak sahipleri yukarıda detayını verdiğimiz riskli yapı sorgulama işlemi ile binaları hakkında bilgi alabilirler. Bu işlemlerden sonra hak sahipleri binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesine karar verecektir.
Kentsel dönüşüm için başvuruyu binanın pay sahiplerinden herhangi birisi kolaylıkla yapabilir. Başvuru için gerekli belgelerin ve şartların da mutlaka yerine getirilmesi gerekir.
Bina Riskliyse Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Bina riskli mi değil mi öğrenilmesi için belirli testlerin yaptırılması gerekir. Bu işlemlerden sonra da eğer bina riskli ise bu durumda binanın mevcut riskinin ortadan kaldırılması için hak sahiplerinin karar alması gerekir. İlgili idare tüm hak sahiplerine binanın riskli olduğunu bildirerek 60 günlük bir süre verir. Bu süreç içerisinde binadaki hak sahipleri üçte iki çoğunlukla binalarının yıkılıp yeniden inşası için karar almaları gerekir.
Hak sahiplerine yapılan bilgilendirmeden sonraki 15 günlük süre içerisinde hak sahipleri yapılan riskli yapı tespit işlemine itiraz edebilirler. İtiraz komisyonu yapılan itirazı değerlendirerek son kararını verir. Tüm bu süreci hak sahipleri yukarıda detayı verildiği gibi riskli yapı sorgulama işlemleri ile takip edebilirler. Hak sahiplerinin kararı ile yıkılıp yeni inşa edilecek bina için devlet destekli kredi ya da kira yardımı alınabilir bunun için ilgili idareye başvuru yapılması gerekir.