Riskli Yapı Nedir

Riskli Yapı Nedir?

Kentsel dönüşüm süreci boyunca karşınıza çıkabilecek terimler arasında riskli yapı nedir  terimi yer almaktadır. Güvenilir olmayan, daha önce hasar almış, ekonomik ömrü dolmuş binalar riskli yapı olarak değerlendirilir ve belirli testler ile anlaşılır. Ülkemizde tespit edilen birçok bu tarz bina olmasının yanı sıra henüz tespit edilmemişte birçok riskli bina vardır. Bu binaların tespiti depreme karşı alınacak önlemlerden birisidir ve kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Riskli yapı nedir merak ediyorsanız sizler için hazırladığımız bu yazımızı okuyarak cevabını ve merak ettiğiniz diğer soruların cevaplarını öğrenebilirsiniz. Şirketimiz riskli yapı tespit raporu hazırladığı gibi kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme kapsamında da uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.

Riskli Yapı Nasıl Tespit Edilir?

Riskli yapıların tespit edilmesi kentsel dönüşüm işlemlerinin yapılabilmesi için önemli olan şartlardan birisidir. Bu işlem yerine getirilmeden riskli olan binanın yıkılıp yerine güvenli ve sağlam bir yapının yapılması mümkün olmayacaktır. Bu aşamada da en çok merak edilen konu riskli yapı nedir. Binaların riskli olup olmadığını tespit eden kurumlara da tespit kuruluşları denir ve bu kuruluşların Bakanlıktan mutlaka onay almış olması gerekir. Eğer binanın ekonomik ömrü dolduysa ya da bina depremde yıkılma, hasar alma riski taşıyorsa bu binalar, riskli yapı olarak kabul edilir. Gerekli başvuruların yapılması ile birlikte bu binalardan karot alınır, betonarme elemanların demirleri tespit edilir, zemin etüd raporu hazırlanır ve birçok analizden sonra bina için riskli yapı tespit raporu hazırlanır. Risk tespitinin yapılabilmesi için binadaki hak sahiplerinden herhangi birisinin başvurusu yeterlidir. Yapılan başvuru üzerine hazırlanan raporun binanın riskli olması nedeni ile ilgili idarece onaylanması üzerine bina kentsel dönüşüm kapsamına girmiş olur. Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında Bakanlık tarafından riskli alanlar rezerv ya da kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenebilir böylece geniş çaplı kentsel dönüşüm uygulaması yapılmış olur.

Riskli Yapı Nedir

 

HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…

Risk Tespitinden Sonra Neler Yapılmalıdır?

Binanın risk tespitinden sonra neler yapılması gerektiği merak edilen konulardan birisidir. Eğer bina riskli yapı grubunda yer alıyorsa bu durumda binanız yıkılacaktır. Risk tespiti yapıldıktan sonra 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunur. Eğer riskli yapı tespitine yapmış olduğunuz itirazınız kabul edilirse yıkım işlemleri durdurulur. Bunun için de birtakım tespitlerin yapılması gereklidir. Bu aşamada en çok merak edilen soru ise riskli yapı nedir? nasıl riskli yapı tespiti yapılır sorularıdır. Bina riskinin tespit edilmesinden sonra ise binadaki hak sahiplerine 60 günlük bir süre verilmektedir. Bu süreçte hak sahipleri üçte iki oranla binalarının yeniden inşası için müteahhit seçme, kentsel dönüşüm kira yardımı kullanma ve diğer gerekli kararları almaları gerekir. Bina yapımında talep edilirse kentsel dönüşüm kredisi alınabilir. Bu süreçte hak sahipleri gerekli kararları almaz ise binanın yıkımı ilgili idare tarafından yapılarak tüm masraflar  hak sahiplerinden alınır. Dönüşüm için alınan kredi, düşük faizlidir ve 60 aya kadar geri ödeme vardır.

Uygulama ve Rezerv Alanı Nedir, Nasıl Belirlenir?

Uygulama ve rezerv alanı belirleme işlemi Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen bir işlemdir. Bu işlem ile belirlenen yerler riskli alanlar olarak kabul edilmektedir. Riskli alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerv alanı olarak kabul edilir. Bu yerler zemin yapısı nedeniyle yaşanması mümkün yerler değildir, can ve mal kaybına yol açma durumları vardır. Yeni yerleşim yeri olarak kullanılacak olan yerler ise uygulama alanı adıyla kabul edilir. Riskli yapı belirlenme sürecinde bu yerlerin de adı sık sık duyulabilir. Riskli yapı nedir sorusuna yukarda detayları cevap vermeye çalıştık.

Başvuru İçin

Size yardımcı olalım

+90 530 115 39 80

Lütfen arayın...

E-Posta

Bize yazın...

BLOG

Bloğumuzu ziyaret edin

İLETİŞİM

Her konuda danışın

Başvuru Formu

Lütfen eksiksiz doldurun

+90 530 115 39 80

Lütfen arayın...

E-Posta

Bize yazın...

BLOG

Bloğumuzu ziyaret edin

İLETİŞİM

Her konuda danışın