Yapı Güçlendirme

Yapı Güçlendirme

Hasar almış veya dayanıksız yapılara yapı güçlendirme uygulanarak sağlamlık kazandırılır. Modern sistemler uygulanarak yapılan güçlendirilmeler ile hem yapı depreme güvenli hale getirilir hem de yapıya dayanıklılık kazandırılır. Güçlendirme işlemleri sayesinde yapı afetlere ve dış etkenlere karşı dayanıklı ve yönetmeliklere uygun hale getirilir. Eski, beton dayanımı düşük yapılar bina güçlendirme uygulamaları ile daha sağlıklı yapı haline getirilir. Zamanla hasar almış ve onarım gerektiren yapılar ileri teknik yöntemler ile sonradan gelebilecek hasarlara karşı korunaklı hale getirilir. Ülkemizde sıklıkla meydana gelen depremlerin ardından yapılarda hasarlar meydana gelmektedir. Bu sebeple bu yapılara yapı güçlendirme tekniklerinin uygulanması kaçınılmaz bir durum halini alır. Yapıların şekli ve hasarlı alanların kapsama alanlarına göre tek bir teknikle yapılacağı gibi birçok tekniğin kullanımıyla da yapı güçlendirme yapılır. Onarım ve yenileme gereken alanın niteliğine göre de yapı güçlendirme tekniği değişkenlik gösterir.

Yapı Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Eski ve hasarlı yapılar yapı güçlendirme uygulamaları ile yeni ve dayanıklı yapı haline getirilir. Kullanılacak olan malzemelerin türü de onarılacak olan yapıya göre belirlenir. Bina güçlendirme uygulamaları sonrasında yapıların kullanım ömürleri uzamaktadır. Yapıda meydana gelen hasarların ortadan kaldırılması da tecrübe ve uzmanlık gerektirir. Yapıların güçlendirilmesi işlemlerinde öncelik yapı kolonlarına verilir. Bir yapının ana taşıyıcıları kolonlardır. Eğer kolon taşıma kapasitesinde yetersizlik var ise güçlendirme çalışmaları bu kolonlarda yoğunluk gösterir. Genellikle betonarme binalarda güçlendirme uygulamalarında betonarme kullanımı yaygındır. Güçlendirme uygulamalarında betonarme  tercih edilmesinin sebebi afetlere karşı alınabilecek en düşük maliyetli önlemlerden biri olmasıdır. Kolonlarda yapılan betonarme mantolama işlemi yapıya dayanıklılık kazandırır. Betonarme güçlendirmenin tek olumsuz yönü çelik güçlendirmeye göre inşa süresinin daha fazla zaman almasıdır. Bina güçlendirmede çelik kullanımı da yaygın olan kullanılır. Yapının güçlendirmesinde betonarme veya çelik kullanımı kararı konunun uzmanları tarafından binada yapılan tespitler sonucu belirlenir.

yapı güçlendirme

HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…

Yapı Güçlendirme Yöntemleri Nelerdir?

Yapı özelliklerine göre yapı güçlendirme teknikleri de çeşitlendirilmiştir. Bina güçlendirme yöntemleri üç şekilde uygulanır. Belirtilen yöntemler birbirinden kullanılan malzemeye göre ayrılır. Bu malzemeler beton, çelik ve karbon fiber olmaktadır. Kullanılacak olan malzemeler yapının niteliğine göre güçlendirme uygulamalarında kullanılır. Kolonlarda uygulanan betonarme mantolama ile kolonun hem düşey hem de yatay yük taşıma kapasitesi arttırılırken çelik mantolamada ise kolonun düşey taşıma kapasitesi iyileştirilmiş olur. Binada çelik veya karbon fiber kullanımı ile yapılan güçlendirmeler betonarme güçlendirme yöntemine göre daha maliyetli olmaktadır.

Yapı Güçlendirme Hangi Yapılara Uygulanır?

Bazı yapılarda yapı güçlendirme işlemlerinin ivedi olarak uygulanması gerekir. Beton dayanımı düşük, betonarme demirlerinde ileri derecede paslanma bulunan, taşıyıcı elemanlarında hasarlar oluşan yapılar güçlendirme işlemleri ile dayanıklı hale gelir. Güçlendirme yöntemini belirlenmesi için binaların mevcut risk durumunun belirlemek amacı ile binada deprem testlerinin yapılması önemlidir. Bunun sonucunda göre yapıda güçlendirme yapılmalıdır. Projesiz  ve ruhsat almadan inşa edilmiş yapılar için gerekli tespitlerin yapılarak bina deprem riskli çıkması halinde bina güçlendirme işlemleri yapılır. Binada yapılan tespitler sonucu bina güçlendirme tekniği belirlenir ; bina güçlendirme projesi çizilir ve binanın güçlendirme inşaatına başlanır. Her konuda olduğu gibi güçlendirme işlemlerinin tamamında konunun uzmanlarından yardım alınmalıdır. Tüm ekibimiz ile güçlendirme hizmetleri konusunda sizin yanınızdayız.

Başvuru İçin

Size yardımcı olalım

+90 530 115 39 80

Lütfen arayın...

E-Posta

Bize yazın...

BLOG

Bloğumuzu ziyaret edin

İLETİŞİM

Her konuda danışın

Başvuru Formu

Lütfen eksiksiz doldurun

+90 530 115 39 80

Lütfen arayın...

E-Posta

Bize yazın...

BLOG

Bloğumuzu ziyaret edin

İLETİŞİM

Her konuda danışın